Een boek voor mijn kinderen.

Ik ga mijn zoon en schoondochter een boek geven. Natuurlijk heb ik dat al vaker gedaan, maar dit is een bijzonder boek. En daarom vertel ik het zo nadrukkelijk.
Het is een boek dat eigenlijk iedere mantelzorg-ouder zou moeten krijgen. Het is een boek, geschreven door een mantelzorg-moeder voor mantelzorgouders en hun omgeving.
Daarvan bestaan er al een heleboel, in diverse soorten van schrijven en onderwerpen. Dus dat is niet het bijzondere ervan. Het is een boek voor ouders van een kind met een beperking, met de nadruk op een verstandelijke beperking.
Ook van dat soort boeken zijn er al meer. Heel goede. Maar dit boek heb ik in mijn hart gesloten. Het vertelt precies wat ik bij mijn kinderen aantref. Hun derde kindje zal altijd hun kindje blijven. Zolang ze leeft. Hoe oud ze ook lichamelijk zou worden.
Bij hun dochtertje Belle  overheerst het Syndroom van Down, met veel daaraan verbonden andere beperkingen.
De liefde en blijdschap van mijn kinderen voor hun Belle, maar ook de wanhoop, de twijfel en oh zoveel verdriet en vragen lijken wel model te hebben gestaan voor het boek "Oei, er klopt iets niet". Het is een in mijn ogen fantastisch boek. Je proeft  er de liefde in voor het kind dat (heel) anders is en anders zal blijven. Het vertelt hoe je je moet opstellen als de diagnose(s) gegeven worden. Er staan diepgaande adviezen en goede en leuke tips in. Die kunnen van pas komen voor nieuwe en al langer werkzame mantelzorgouders nu de maatschappij steeds vaker een beroep gaat doen op nog meer zelfwerkzaamheid, ook van mantelzorgers. Want daar ben ik van overtuigd: "Ouders van kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking mag je gerust mantelzorgers noemen". Ook al vinden ze zelf soms van niet, ze zijn het wel. Dit is voor hen een ruggesteun en tegelijk een bewijs van waardering.
Bij het lezen van "Oei, er klopt iets niet!" heb ik soms gehuild. De schrijfster Krista Okma kon niet weten, dat ze mij midden in de belevingswereld van m'n kinderen, van Belle en van mij zou plaatsen. Het gebeurde wel. Maar fantastisch dat ze ook de invulling daarvan met aanwijzingen, ondersteuningen en verslagen heeft gegeven om hier mee verder te gaan. Bedankt Krista, ik ga je boek voor de tweede keer kopen en dat dan doorgeven aan mijn Johan, Lies, Pim, Frans en Belle.

Aukje B. - L.